@IsabelDlRio / @miransaya

sábado, 21 de abril de 2018

Abre tu alma al mundo...

"Abre tu alma al mundo, al terror de la mirada del otro, a la ilusión de esa sonrisa que da significado al vacío."



Ressenya i Entrevista “L’amor i la lectura”, de Sílvia Tarragó


TÍTOL: L’amor i la lectura. Una faula de Sant Jordi
AUTOR: Sílvia Tarragó
EDITORIAL: Comanegra

SINOPSIS
En Jordi, als seus quaranta-un anys, ha hagut de tornar a viure amb els seus pares després de separar-se. El dia del seu sant, la seva mare decideix comprar-li un llibre que l’animi i s’acosta a la nova llibreria que fa poc han obert al barri. Quan l’Anna, la llibretera, rep la missió de trobar una lectura per a algú «a qui no li agrada llegir», se sorprèn, però accepta el repte.
L’Anna serà, en aquest cas, el «cavaller» que alliberarà en Jordi de les grapes d’un monstre temible: l’aversió a la lectura. El conquistarà llibre a llibre, sense atabalar-lo ni mirar-lo amb condescendència, i ell s’acabarà enamorant no només dels llibres, sinó també de la seva llibretera. Una gesta on l’amor i la passió seran els veritables protagonistes.

OPINIÓ
Com parlar d’un llibre que parla de quelcom tan proper al cor de qui estima els llibres com l’aire que respira? L’amor i la lectura, de Silvia Tarragó és un relat curt deliciós que ens parla del retrobament amb la fantasia i la nostra pròpia veu interior.
A arrel d’un mal moment vital, en Jordi trobarà l’Anna, qui, a través de recomanacions literàries, l’ajudarà a guarir un cor malmès, un ànima sense sentit, i a creure novament en l’amor.
Una nova llegenda per al dia de Sant Jordi, on la princesa, el cavaller i el drac son la mateixa persona, un mateix davant d’allò que ens atura e impedeix lluitar pels nostres somnis.
Recomanat als amants del llibres i de la diada, però també per aquells que diuen no delir-se de la lectura, per aquells que encara no han trobat el llibre que els torni addictes a les noves històries en paper.
PD: Molt recomanat seguir —per aquells que encara no ho han fet— el recorregut literari que aconsella l’Anna a en Jordi.

ENTREVISTA
Sílvia Tarragó va néixer a Barcelona i va ser llibretera durant 14 anys. És autora dels llibres per a joves Top Fairies (Edebé) i La veu del roure (Premi de narrativa juvenil de la Vall d'Uixó 2008), del llibre de relats Ciutats de l'impossible, i de les novel·les El temps de la llum (Columna i Umbriel) i T'ho donaré tot (Columna). La seva última novel·la és L'amor i la lectura que ha publicat l'editorial Comanegra en català i castellà. Es tracta d'una faula sobre el Dia del Llibre que s'inspira en la llegenda de Sant Jordi per parlar de la passió per la lectura.
Què t'ha portat a escriure aquest relat?
El meu desig de compartir la meva experiència i punt de vista sobre el gust per la lectura, cosa que sempre ha format part de la meva vida. Volia descriure la importància que tenen els llibres per a les persones i com varia depenent del moment, les circumstàncies, els hàbits...
La teva experiència com a llibretera, escriptora i periodista han inspirat els personatges?
Sens dubte, però sobretot les meves vivències com a llibretera i com a lectora. Hi ha molt de mi en l’Anna, la protagonista, ja que jo vaig tenir una llibreria. No obstant això, les emocions d’en Jordi en llegar, les he rescatat de les meves pròpies impressions respecte a cada llibre.
Els llibres que recomana l’Anna són els que tu recomanaries a un futur lector que no ha trobat encara el seu enamorat literari?
Sí, perquè són obres que tenen els ingredients necessaris per arribar a tot tipus de persones, en qualsevol moment. No obstant això, sempre pots afinar més si coneixes bé al futur lector, els seus gustos, els seus interessos, la seva manera de ser...
Què és el que més t'agrada de la diada?
La proximitat amb els lectors. Aquest acostament en el qual pots escoltar les seves opinions, intercanviar impressions... També la possibilitat d'estar amb altres autors. Crec que les dues coses són molt enriquidores.
Creus que la literatura és capaç de guarir?
Per descomptat, almenys les ferides de l'ànima, ja que llegir és terapèutic. I si el nostre estat anímic és bo, ja tenim molt de guanyat.
Quin llaç hi ha entre literatura i amor?
La passió, perquè la lectura desperta emocions. Molts llibres són capaços d'evocar mons o situacions que ens commouen profundament, aquesta sacsejada emocional ens omple i ens obre cap al sentiment. És el que vull transmetre amb la meva novel·la.
Quin és el teu proper projecte?
Una novel·la coral, també inspiradora, però amb més trames i personatges.
Què estàs llegint actualment?
L'homenatge, de Xulio Ricardo Trigo. És l'últim premi Néstor Luján de novel·la històrica, una obra original i molt ben escrita que s'ambienta en l'època del Modernisme.
Ens recomanes algun títol per aquest Sant Jordi?
La meva recomanació és que surtin al carrer, que entrin a les llibreries i que es deixin portar perquè sempre hi ha una lectura que ens crida.

Isabel del Río
Abril 2018