martes, 12 de marzo de 2019

Ressenya ROJO SOBRE NEGRO a La Biblioteca del Kraken


(...)

Isabel del Río ha tornat a publicar (aquest cop amb Apache Libros) una novel·la magníficament editada, amb la ja tradicional combinació de pàgines blanques i negres (aquí, a més, amb un doble missatge) i amb il·lustracions als marges de la mà de Jenni Conde. Vaja, que la presentació no podia ser més excel·lent. A l’autora li agrada cuidar aquest aspecte de les seves obres i aquest cop ha tornat a demostrar que hi ha una gran feina darrera. Dejà vu, com deia.

Fa massa anys que vaig llegir La casa de la Torre i La casa del Torreon II, dues novel·les que comparteixen univers... amb aquesta. No, no és imprescindible haver-les llegit abans, no hi ha cap problema al respecte; de fet la meva memòria no és capaç de recordar els detalls d’aquelles aventures i he gaudit igual de la present obra. Però he tornat a tenir la sensació que – deixant de banda les picades d’ullet a aquells universos- l’autora torna a jugar amb els mateixos paràmetres i elements de les esmentades obres passades: El món fantàstic, oníric quasi, que existeix amagat, al voltant nostre i al qual la nostra protagonista hi pot accedir. Es clar que llavors també entra en un món de foscor i neguit (representat físicament aquí amb les pàgines negres).

Carrie és una adolescent que sembla haver heretat les capacitats del seu avi per entrar en negre, en un estat d’immersió en un univers paral·lel o dimensió que s’intercala amb la nostra i que la porta a descobrir secrets de la seva família. La seva vida a l’institut no és la millor possible. Els amics la tracten de rareta, friqui i més insults desagradables i un dia Carrie perd els nervis i provoca una situació increïble entrant en negre. A partir d’aquí la seva vida canvia i es veu abocada a seguir les instruccions dels seus pares que per protegir-la l’envien a viure amb uns familiars a Londres.

Isabel del Río sap com tractar als personatges adolescents. Hi aboca passió i també, crec, part de la seva pròpia manera d’entendre el món. I aconsegueix que ens sentim còmodes amb els seus personatges. També té una immensa capacitat per transgredir d’un estat normal a un estat més espiritual a la dimensió fosca que exhibeix en aquest volum. La facilitat amb que ens trasllada per aquestes realitats és lloable. I el fet que les pàgines siguin blanques o negres no només ajuda sinó que ens fa sentir més immersos en la lectura.

La prosa és delicada, afable, encara que ens estigui descrivint una escena fosca on el terror impera. Quan Carrie entra en negre tot canvia i les emocions voregen la sinestèsia de manera que encara ens endinsem més en aquesta particular món oníric. I això, com deia, Isabel del Río sap perfectament com tractar-lo, com descriure’ns-el perquè ens sentim còmodes i al mateix temps neguitosos quan Carrie viatja en negre. A més, hi ha un factor extra que incorpora l’autora: La música. Tractar-la com part de l’essència de les persones. Podem seguir la música de les persones? Aquests conceptes tan eteris però comprensibles alhora són elements que s’integren dins l’esmentada sinestèsia, dins aquesta confusió de sentits que comporta entrar en negre.
(...)

CATALÀ:

CASTELLANO:

Reseña de La Princesa Prometida, de William Goldman


TÍTULO: La Princesa Prometida
AUTOR: William Goldman
TRADUCTOR: Celia Filipetto
EDITORIAL: Ático de los Libros

SINOPSIS
¿De qué trata La princesa prometida? Bueno, es una historia de espadachines y de combates. Trata de amor eterno, de odio inmortal y de venganzas despiadadas. En esta novela salen algunos gigantes, un montón de villanos y de héroes, cinco o seis hermosas mujeres, monstruos bestiales y otros amables, y muchas aventuras y huidas y capturas. Hay muerte, mentiras, verdad, milagros e incluso algún que otro beso.
Tras la muerte de su amado Westley, la bella Buttercup se compromete con Humperdinck, un malvado y mentiroso príncipe, para evitar una guerra. Pero, antes de la boda, una banda de mercenarios formada por Íñigo Montoya, el mejor espadachín del mundo; Vizzini, el hombre más inteligente del mundo; y Fezzik, el más fuerte, secuestra a la joven, y un misterioso pirata retará a los secuestradores para hacerse con la princesa.
La princesa prometida lleva generaciones maravillando a jóvenes y mayores por igual, combinando fantasía, diversión, humor e inteligencia con una habilidad deslumbrante. Este es uno de los grandes clásicos de la literatura universal, un brillante homenaje a la novela de aventuras.

OPINIÓN
Cuando era niña soñaba con ser pirata y espadachín. Quizá por ello uno de mis libros preferidos es La Isla del Tesoro, de Robert Louis Stevenson. Me perdía en mí misma e imaginaba historias fantásticas y caballerescas en las que, más adelante, llevaría conmigo a mis primos cuando les hacía de canguro.
En esa época, una película que me fascinó fue La Princesa Prometida y es que, más allá de la historia de amor que sirve como nexo de unión y motor para los personajes, en ella había gigantes bonachones, hábiles espadachines y astutos piratas, príncipes de corazón oscuro y secretos inconfesables.
El código de humor e ironía se me escapaba un poco a esa edad, pero algo llegaba a olfatear, un “No te lo creas mucho, que sí nos gustan las aventuras, pero aquí estamos desvelando muchas verdades que descubrirás por ti misma con los años”.
Por este y otros motivos, cuando vi el libro entre las novedades editoriales, me lancé a por ella.
Novela y película tienen muchos puntos en común, uno de ellos es la trama central, pero también existen diferencias. Por ejemplo, la novela es más punzante e irónica, y la tierna historia del abuelo que lee la novela a su nieto enfermo, se convierte en un relato más adulto, de un escritor no demasiado contento con su presente, rememorando cómo empezó su gusto por la lectura gracias a que su padre le leyó La Princesa Prometida.
Y es que William Goldman juega con una obra puramente metaliterária, asegurando que la historia no es suya, pero que aquella que le relató su padre tampoco era la original, por lo que se decidió a narrarnos la aventura que a él le enamoró de niño, la única historia que logró despertar su pasión por la literatura.
Las notas del autor, que podemos encontrar durante la lectura, aportan ese punto de humor que comentaba, desdramatizando ciertas escenas y humanizando a unos personajes que, de otro modo, serían increíbles.


Al terminar la lectura, se me dibujó una sonrisa, pues la novela te habla de la cruda realidad, de que los buenos no suelen ser los que ganan, que muchas veces sufre quien no lo merece y que eso del amor verdadero… Pero todo con tal fantasía y aventura que te retorna a la infancia.
Novela de aventuras y humor que recomiendo a todos aquellos que soñaban con ser piratas y espadachines; a los fans de la película; y a los jóvenes que quieran iniciarse con un poco de ironía.

Isabel del Río
Octubre 2018