miércoles, 28 de diciembre de 2022

MARE al Holliday's Special del Far Friki de l'Empordà

Aquí teniu l'enllaç al Holliday's Special del Far Friki de l'Empordà on, entre d'altres súper recomanacions, es troba #MARE @specula (al minut 18:30).

La Tertúlia del Far - 02x05 - Ja es Nadal al Far.



"La barreja de ciència ficció, terror i space òpera, amb tocs filosòfics, i tot això barrejat amb el concepte del temps, vides paral·leles, dimensions múltiples, jugant amb el mite sobre les mares, la maternitat...
I com la individualitat intenta sobreviure a la colectivitat."


"Una novel·la atrevida dins del seu gènere. Si ens pensàvem que al món de la ciència ficció estava tot inventat, Isabel del Río ens sorprèn amb noves perspectives. Amb una obra dura i complexe. Els girs són constants, sorprenents... En certs moments em recorda als mons que creava Phillip K Dick."


"T'explota el cap. Molt, molt recomanable."

2022 Literario

Este año he sido afortunada literariamente y por ello, qué maravilla, he estado muy liada: he participado con relatos en las antologías Magical Girls (Apache Libros), Pena Negra (InLimbo Ediciones) y Academia de magia Gaillard (Apache Libros); la revista Freakcions ha contado con uno de mis cuentos oscuros para el número 8 (conmemorando el aniversario de El Biblionauta); he escrito reseñas, entrevistas y artículos para Libros Prohibidos, El Biblionauta y Librújula; InLimbo Ediciones ha arrancado de las tinieblas En la casa de Ícelo y Specula Llibres ha rescatado del espacio más profundo a MARE.

Además, ambos libros en solitario han recibido muy buenas críticas, algo que no solo anima sino que da sentido a todo el trabajo sobre el escenario y entre bambalinas.

Y qué alegría ver que, a pocos días de finalizar el 2022, tanto MARE como En la casa de Ícelo aparecen entre los mejores libros del año.

No puedo más que agradecer de corazón a todos por vuestro apoyo, por leer fantástico y por compartir vuestra opinión.

Los mejores libros del 2022 en El Periódico AQUÍ.

Los mejores libros del 2022 según Penumbria AQUÍ.




Reseña de la antología Pena Negra en Altavoz Cultural


"Uno de los cuentos con mayor ingenio y duende -y capacidad de fluidez natural- de toda la presente saga nos empuja hacia la temprana construcción de una leyenda magnánima."

"Las expectativas eran tan altas. Están a salvo en manos de bruja, de hada, de genia de lámpara. Isabel del Río ha creado un retrato precioso de aventura mística y tensión camuflada en derroche visual. Una auténtica proeza literaria que bien podría estar incluida en el catálogo documental sobre la enorme Lola. Toma un pedazo de nuestro cariño más grueso, querida Isabel."

"Ole, Isabel del Río. Ole, ole y ole para ti."

 

 Lee la reseña completa AQUÍ.

 

Los mejores libros del año 2022 según la Revista Penumbria: En la casa de Ícelo

"Del Río habla de pesadillas, de puertas, de no encontrar la salida. Cada cuento está poblado de horrores muy reales: maternidad, orfandad, el amor de pareja. Estos no cejan en cuanto a crueldad y a claustrofobia, pues se adentran en territorios liminales, donde resuena la estática chisporroteante de un backroom."

Lee el listado completo AQUÍ.





 

Entrevista a Ivan Ledesma a El Biblionauta


Entrevista a Ivan Ledesma

Entrevistem a Ivan Ledesma, autor de Compte! Conté Contes!, relats on la mort «Es la pregunta final, el debat etern i sense cap tipus de resposta concloent».

(...)
 
Compte! Conté Contes! és un llibre de relats que juguen amb els límits dels gèneres, des de l’horror còsmic, fins al més fantasmagòric, passant per l’humor i les vivències quotidianes, amb girs malenconiosos i catastròfics. En ells, l’univers personal —tant de lectures, com cinema, així com el món oníric de l’autor— ens ofereix una visió de les galàxies que conformen la seva veu literària. Viatjarem dels carrers deserts de Barcelona a paratges rurals on es veneren deus antics i, si ens hi fixem bé, descobrirem les sinergies entre històries i personatges —amb una picada d’ull cap a la resta dels seus títols ja publicats, i el més segur també per publicar—. I sense més preàmbuls, deixem passar a l’autor, perquè sigui ell, amb les seves paraules, qui ens obri les portes a la seva ment.
 
(...)
 

IDR: I ara centrem-nos a Compte! Conté Contes! Coincidències o sinergies, noms i objectes que es repeteixen, que apareixen en diferents relats —com a ‘La curiositat’, ‘Bufar i fer ampolles’ i ‘Res d’especial’— però amb resultats igual d’aterradors. Hi ha connexió entre relats i personatges? Existeix un univers més ampli on totes aquestes històries conflueixen?

IL: El concepte de multivers propi em flipa. No l’han inventat els de Marvel. Ja el coneixia per gent com Michael Moorcock i el seu Campió Etern, o el propi Stephen King amb Castle Rock i molts personatges que surten a altres llibres seus. I com a lector m’encantava això, veure referències, personatges, situacions i llocs coneguts d’altres llibres i relats a un de nou, i quan la meva obra va començar a créixer, vaig veure que em venia molt de gust de fer-ho com a escriptor. Vull dir que qui llegeixi el relat sense saber res, no ho nota, ni es perd res espectacular, però qui ho sap, espero que noti el mateix que em passava a mi quan llegia aquelles històries i descobria aquests easter eggs amagats.

 

MARA a Llegim ARA: Càpsules a la deriva

"Mare va més enllà d’una mera fugida d’un món invivible. Llegint les tres parts de la novel·la d’Isabel del Río la sensació del lector és semblant a la d’aquella mena de malsons en què et quedes tancat en un ascensor i notes com les parets se’t van apropant fins a esclafar-te."

"El talent d’Isabel del Río per crear una nova realitat, distòpica però gens inversemblant, és innegable."
 

"Mare és una obra mestra."

https://llegim.ara.cat/critiques-literaries/capsules-deriva-isabel-del-rio-specula_1_4578213.html

 


 

MARE a la Revista Núvol: MARE Una odissea a la matriu de les tenebres

"Mare és una novel·la breu, però intensa, escrita amb precisió i que amaga una gran complexitat. A partir d’una senzilla premissa que ens recorda als grans referents de la space opera, l’autora juga amb les expectatives del lector i ofereix una obra revulsiva que trenca amb qualsevol concepció inicial que ens haguéssim pogut plantejar."


"Del Río presenta el seu geni creatiu i escriu una obra de gran complexitat temàtica i formal. La novel·la planteja un seguit de qüestions de tipus filosòfic, totes unides temàticament al voltant de la identitat i la maternitat entesa en un sentit ampli, les quals la doten d’una profunditat inesperada i la diferencia d’obres de temàtica similar. Alhora, esdevé una mena de joc metaliterari molt enginyós, que ens sorprèn per la manera en què l’autora l’integra dins l’obra i difumina la frontera entre ficció i realitat ficcionada."

"Isabel del Río ens ofereix una novel·la trencadora i sorprenent, que farà les delícies de tots aquells aficionats a la ficció especulativa. Alhora, pel seu caràcter únic, és una alenada d’aire fresc en la literatura de gènere en català; una pedra angular que promet un futur esperançador per al fantàstic escrit en la nostra llengua. No serà un viatge fàcil, però val la pena embarcar-s’hi."

https://www.nuvol.com/llibres/mare-una-odissea-a-la-matriu-de-les-tenebres-292371

 


 

Rucs Elèctrics: els millors llibres de ciència ficció en català del novembre - MARE

"Ja tenim aquí la nova entrega de la millor ciència-ficció en català que heu llegit el mes de novembre.
Dues novetats estan triomfant: Mare i Psalm per als construïts en Terres Salvatges."

https://www.instagram.com/rucselectrics/guide/la-millor-ciencia-ficcio-en-catala-november-22/18036708184406206/?igshid=YmMyMTA2M2Y=








Terry Prattchet. Una vida amb notes a peu de pàgina

Terry Prattchet, gran mestre de la fantasia i l'humor, apareix en la biografia oficial publicada per Mai Més Llibres, no només com el gran escriptor que és, sino com un gran ésser humà que va trobar forces allà on altres veien febleses, que va cridar amb humor a la cara de les injustícies, i va viure els seus últims dies patint una malaltia que l'allunyava cada dia més d'ell mateix però, fins a l'últim moment, va demostrar qui era .
 
Gràcies, mestre!
 
Terry Prattchet. Una vida amb notes a peu de pàgina. Biografia oficial de Roba Wilkins. Disponible en català i castellà amb Mai Més Llibres.



martes, 13 de diciembre de 2022

Comentaris dels lectors de MARE

"Inquietante, oscura y opresiva. Una obra muy bien escrita, dinámica y cuidada que transmite los sentimientos viscerales que van sumergiendo en la narración y cambiando en cada salto."
 
Gracias por compartir, Fran @franmillagu
 


 

Comentaris dels lectors de MARE

"Brutal Isabel del Río amb MARE. Quina complexitat e intensitat en 140 pàgines. Hi ha trilogies que ni amb mil pàgines et fan flipar tant."
 
Gràcies per compartir, Alber. 
 
 

Breve reseña de En la casa de Ícelo por Alicia M. Mares

"Isabel del Río habla de pesadillas, de puertas, del valor necesario para atravesar un umbral cualquiera y ver cómo el recorrido se emborrona. Justo como en un mal sueño, donde transitas dentro de la tripa de algún monstruo primigenio y colosal."

Alicia M. Mares @AliciaSkeltar sobre #EnLaCasaDeÍcelo (InLimbo). 







Freakcions #8 (2022): L'Arna, d'Isabel del Río

Aquest any penso que el Tió cagarà moltes Freakcions.
 
Amb relats de Roser Cabré-Verdiell, Ken Liu, Guillem López, Marc Pastor, Elisenda Riera, Oriol Roca, Carme Torras i una servidora. Traducció d'Edgar Cotes i art de Toni Benages.
 
Amb Il Seme Umano i Dos Mons, de Carme Torres i Francesco Verso, amb traducció d'Eudald Martínez Gavagnin, pròleg de Sara Martín i art de Ricard Efa.
 



 

Ressenya de MARE a la Biblioteca del Kraken

"Mare és una deliciosa anormalitat dins el panorama de la ciència-ficció en català (...) una història que et fa esclatar el cap i per tant que demostra fins a on pot arribar la ciència-ficció... assolint tot l’univers dins l’amor d’una mare."

"Mare és una epopeia però també una història intima. Una aventura interdimensional i un cercle viciós. Posseeix un to sobri, intimista fins i tot i està narrada sota diferents punts de vista de diversos personatges... alguns dels quals podem especular que son fins i tot la mateixa persona."



Ressenya de #MARE Specula a La Biblioteca del Kraken:

https://www.elkraken.com/Ressenyes_Cat/M/R-Mare.html

 



 

Breu ressenya de MARE per en Salva Grifell

"M'ha explotat el cap (...) Exercici de virtuosisme de l'autora que juga amb: realitats paral·leles que conflueixen; apunts filosòfics amb relació al poder creador i transformador de la 'paraula'..."
 
Gràcies per compartir, @salva_grifell
 


 

Ressenya de MARE a El Biblionauta per Edgar Cotes

"Isabel del Río es consolida com a autora de primer ordre amb aquesta òpera espacial d’horror còsmic"
"Així doncs, Isabel del Río s’atreveix a aventurar-se per un terreny poc transitat en la nostra llengua i ho fa amb una obra complexa i exigent, que vol portar aquest subgènere a un altre nivell."

"Mare és novel·la que transita per l’space opera, sí, però també per l’horror còsmic i la teoria dels multiversos. Tot acaba derivant en un joc abstracte i poètic que vol ser ambiciós i ho aconsegueix"

"És d’aquelles novel·les que va creixent amb cada relectura"
 


Ressenya de #MARE Specula a El Biblionauta per l'Edgar Cotes:

https://elbiblionauta.com/ca/2022/11/30/mare-2022-isabel-del-rio/
 


 

Librújula 46: Mujeres de miedo y especial sobre Catriona Ward

Por fin en mis manos el número 46 de la revista Librújula.
En ella tengo el privilegio de contar con un artículo en el que trazo un recorrido sintetizado del terror femenino hasta nuestros días (Mujeres de Miedo) y un especial sobre Catriona Ward (Nuestra mente como paisaje para el horror).
 
Disponible en Papel y online:

Breu ressenya de MARE per en David Gómez Simó

Mare, d'Isabel del Río 
Per on començo sense fer massa revelacions? A veure...
Partim d'una premissa clàssica en ciència-ficció: la humanitat s'enfronta a un cataclisme i per salvar l'espècie pren una opció que, pot ser, no és la més encertada. El temps i una decisió emotiva faran que tot faci un gir inesperat i abocaran la història cap al terror espacial (encara que la trama no hi té res a veure, es poden trobar paral·lelismes amb l'angoixa que genera una pel·lícula com Event Horizon).
Amb una primera part lineal i assequible, a mida avança obliga el lector a mantenir l'atenció per no perdre's dins de la història plena de girs i propostes sorprenents.
Cal destacar la figura tremenda i poderosa de la Mare en tots els seus aspectes, que no revelaré.
Pels qui ens agrada la ciència-ficció i el terror amb l'afegit d'estar fet en català i dins d'un segell editorial que, amb els primers títols publicats, promet moltes alegries.
 
 

MARE al Regió 7

"Seguint una trama que es desplega en diversos nivells de realitat, l'autora explora temes com ara les relacions familiars, de parella i jeràrquiques o la potència de la creació artística. Tot plegat, això sí, sota una capa poètica que deixa un grapat d'escenes de gran potència i bellesa en el camí cap a la fi del món."
 
#MARE Spècula al Regió7 per en Pep Corral Vilella
 


Comentaris dels lectors de MARE

Quin goig que, fins i tot aquells que no són assidus a la CiFi, gaudeixin del viatge de #MARE Spècula  🚀
Gràcies per compartir, Núria 🖤
 

 

Comentaris de MARE pels seus lectors

"Una lectura molt interessant, addcitiva al temps que agobiant, necessites arribar al final per escapar del malson... Isabel del Río aconsegueix combinar amb mestratge l'horror còsmic i els mites de l'etern retorn i la deessa mare."

Gràcies per compartir, Gemma 
 
 


miércoles, 23 de noviembre de 2022

Ressenya de "Psalm per als construïts en Terres Salvatges", de Becky Chambers



TÍTOL: Psalm per als construïts en Terres Salvatges 
(1r llibre de Mongi i Robot)
AUTORA: Becky Chambers
EDITORIAL: Mai Més Llibres
TRADUCCIÓ: Anna Llisterri
ART: Maria Picasso

SINOPSI:

Fa segles que els robots de Panga van adquirir consciència de si mateixos i van abandonar les eines; segles que van anar-se’n, massivament, a vagar per les Terres Salvatges, sense ser vistos mai més; segles que el seu record es va esvair entre el mite i la llegenda urbana.

Un dia, la vida d’uni mongi del te es capgira amb l’arribada d’un robot, que és allà per fer honor a l’antiga promesa de comprovar què feia la humanitat. El robot no pot tornar fins a haver contestat la pregunta de «què necessiten els humans?».
Però la resposta d’aquesta pregunta depèn de la persona a qui es faci, i de com es faci.

Enllaç al web de Mai Més Llibres.

 

OPINIÓ:

"A qualsevol persona nascuda i criada en una infrastructura humana li costa interioritzar de debò el fet que la seva visió del món està capgirada."


Com a antiga estudiant de Filosofia, en concret d'Ètiques de la Natura i Drets Animals, he gaudit llegint Psalm. Més que una novel·leta curta m'ha recordat un assaig intercultural i ecologista, a un d'aquells relats escrits per monjos budistes que ens parlen de la importància d'entendre que som un sospir en l'univers i estem agermanats amb totes les coses vives.

"Sí, és bonic (...). Les coses que s'estan morint sovint ho són. (...) Crec que hi ha un punt de bellesa en el fet de tenir la sort de ser testimoni d'una cosa que se'n va."


Vida i mort. Costums i educació. Memòria genètica i física. Ésser biològica i objecte. Món humà i món natural. Milers de temes que es tracten amb dolçor i calidesa, mentre li Dex i en Moixeró cuinen, caminen o cerquen solucions a allò que troben al camí.
 

"(...) la vida està fonamentalment en contradicció amb si mateixa". 
 

He de dir que l'inici em costava una mica, però en el moment en què s'inicia la relació discursiva entre els dos protagonistes el ritme i el caire de la història són més àgils, més divertits i nutritius.

Gràcies Mai Més i Becky. Amb ganes de llegir-ne el següent.
 

martes, 22 de noviembre de 2022

Ressenya de MARE per Ramona Solé

"Diferents mares, múltiples dimensions. Ciència-ficció amb tocs de terror, paranoia amb rerefons filosòfic."

"Mare és vida. Pot ser també mort? Una història que són diverses històries jugant entre el temps i les dimensions. Cal atrevir-se a conèixer les mares que ens mostra Isabel Del Rio (Spècula)"

Ressenya de MARE de mà de Ramona Solé.