También estoy en Facebook, Twitter, LinkedIn e Instagram
Isabel Del Rio, Isabel del Río Sanz, @IsabelDlRio y @miransaya
Terapias naturales y holísticas en ANIMA

miércoles, 6 de julio de 2022

Ressenya de L'HOME DE LA SORRA (1816) d'E.T.A. Hoffmann a El Biblionauta


Clàssic de l’horror sinistre i psicològic del romanticisme alemany que regira en el trauma infantil i en la incertesa de la realitat que ens envolta.

 

Avui vull parlar-vos d’un llibret que es llegeix en un sospir, però que et remou per dins per la seva lectura entre línies. Tot i ser un relat curt, trobo que Laertes l’ha complementat de manera molt adient, tant amb el pròleg d’Emili Olcina, que ens posa en situació per al que ens trobarem de mà d’E.T.A. Hoffmann —amb una acurada i molt propera traducció de la Núria Mirabet—, com amb l’article de Sigmund Freud sobre Allò Sinistre, que ens parla d’aquest fenomen, d’on neix i quina és la diferencia entre aquest sentiment produït a la vida real i a la literatura.

Hoffmann (1776-1822) va ser un d’aquells intel·lectuals versat en quasi totes les arts, multidisciplinar i interessat en les diferents expressions de la ment humana. Va ser músic —tenor i compositor—, pintor i jurista, amb tot, on va destacar va ser com a escriptor dins el moviment romàntic alemany amb obres d’horror i suspens que combinaven allò sobrenatural amb el realisme psicològic i el sinistre. Amb les seves històries va influenciar autors a l’alçada de Kafka i Edgar Allan Poe.

(...)

Segueix llegint.


La pequeña Eve, de Catriona Ward

Entre idas y venidas, como el mar que lo invade todo en la novela, por fin he terminado La pequeña Eve, de Catriona Ward.
A veces la vida no nos permite leer de seguido y con esta historia me ha sucedido así, aunque no por ello sus personajes y paisajes me han abandonado entremedio.
Si bien es cierto que La casa al final de Needless Street me fascinó por sus juegos y entresijos, por la gata y el niño que se ocultaba en el monstruo, con La pequeña Eve la autora nos sumerge en un océano de claroscuros difícil de habitar y del que escapar, donde es el monstruo el que se oculta tras la máscara inocente.
Tanto si os gusta el terror como el thriller, disfrutaréis con las obras de Ward.